2024. május 20., hétfő - Bernát, Felícia napja

mt

  • Sonkás muffin

    Konyhában » Sós apróságok

    Húsvéti sonkás muffinEgy gyorsan elkészíthető muffin, mely akár reggelire is kiváló. A sütőt beállítjuk 180 fokra. A száraz és a nedves összetevőket külön-külön tálban elkeverjük, majd a száraz hozzávalókat hozzáadjuk a nedvesekhez. Amennyiben a tészta nem akar összeállni, tegyünk bele még egy kevés tejet. A zöldhagymát és a sonkát szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a tésztához.
  • Virslis kifli

    Konyhában » Sós apróságok

    virslis kifliA lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az 1 egész tojást, utána a már tejben felfuttatott élesztőt, tejfölt, olajat összegyúrjuk, egy kis vízzel lágyítjuk, hogy könnyebb legyen a tészta, ne túl kemény. 30 perces kelesztés követi, majd lap formára kinyújtjuk, és hosszú csíkokra felszeljük, hogy egy csík körülbelül 4 cm szélességű legyen.
  • Sajtos rúd

    Konyhában » Sós apróságok

    Sajtos rúdCsaládi ebédek, partik, szülinapok elengedhetetlen kelléke ez a sós süti. Lereszelem a sajtot kis lyukú reszelőn, majd félreteszem. Egy nagy edényben a lisztbe belemorzsolom a margarint és az élesztőt. Hozzáadom a tejfölt,  majd kézzel jól összegyúrom, majd lefedem a tálat egy konyharuhával és 30-40 percet pihenni, kelni hagyom a tésztát.
  • Burgonyás plecsni

    Konyhában » Sós apróságok

    burgonyás plecsniA burgonyát alaposan megmosom, meghámozom, felkockázom, majd kis méretű edénybe teszem és felöntöm annyi sós vízzel, hogy éppen ellepje. 15 perc alatt puhára főzöm, és még melegen átnyomom krumplitörőn. Ha kihűlt, hozzáadom a lisztet, a felolvasztott margarint, és a tojáspótló port. Sóval, borssal ízesítem, és lágy tésztát gyúrok belőle.
  • Virslis kifli tejmentesen

    Konyhában » Sós apróságok

    virslis kifliA meglangyosított, cukrozott rizstejben az élesztőt pár perc alatt felfuttatom. A liszthez keverem a sót, a borsot és a puha margarint. Beleöntöm a felfutott élesztőt, és ruganyos tésztává dagasztom. Ha szükséges, még pici lisztet vagy vizet adok hozzá. Meleg helyen egyszer hagyom megkelni...
  • Pizzás elefántok

    Konyhában » Sós apróságok

    elefántAz élesztőt 1,5 dl vízben az 1 tk cukorral felfuttatom. A liszthez egy csipet sót és 4 ek. olajat adok, majd hozzákeverem a felfutott élesztőt. (A tésztába keverhetsz szárított oregánót is.) Az egészet lágy tésztává dagasztom, majd fél órát kelni hagyom. A megkelt tésztát kinyújtom, és állatformás kiszúrókkal kiszaggatom. Igyekezz olyan állatformákat választani, amelyik szimpatikus a csemetédnek. Sülés után nagyobb kedvvel fogja enni.
  • Pizzás tekercs

    Konyhában » Sós apróságok

    pizzástekercsLangyos, cukros vízben az élesztőt futtatom. A margarint megolvasztom, hogy könnyen gyúrható legyen. A pizzakrémet ketchuppal elkeverem, és félreteszem egy kis tálban. Az összes többi hozzávalót egy nagy tálban elkeverem az élesztős vízzel. Jól összedolgozom. Kb. fél órát langyos helyen állni hagyom, hogy megkeljen egyszer. Ekkor kinyújtom kb. 3 milliméteresre, és az egyik felét bekenem a paradicsomos kulimázzal. Félbe hajtom, csíkokra vágom, megtekerem.
  • Kiskifli

    Konyhában » Sós apróságok

    kiskifliAz élesztőt 1,5 dl vízben az 1 tk cukorral felfuttatom. A tojáspótló port fél deciliter vízben feloldom, csomómentesre keverem. A liszthez egy csipet sót adok, majd hozzákeverem a feloldott tojáspótló port és a felfutott élesztőt. Az egészet lágy tésztává dagasztom, majd fél órát kelni hagyom. A megkelt tésztát ketté veszem, és 2 db 2-3 mm vastagságú korongra nyújtom. A margarint picit megolvasztom, 1 ek sóval összekeverem. Felét az egyik, másik felét a másik korongon egyenletesen szétoszlatom. A korongokat 8 - 8 cikkre vágom, és a szélesebb végénél kezdve feltekerem.
  • Sós kifli uzsonnára

    Konyhában » Sós apróságok

    kifliA tejet meglangyosítom, egy evőkanálnyi cukorral édesítem, és egy fél kocka élesztőt elmorzsolok benne. Állni hagyom, hogy fölfusson. Addig kimérem a lisztet, a vaj felét megolvasztom, és a liszthez adom. Hozzá csorgatok kb 1-2 evőkanálnyi olajat, és megsózom. A felfutott, élesztős, cukros tejből hozzákeverek annyit, hogy lágy, ruganyos, könnyen gyúrható tésztát kapjak.
  • Sonkás leveles

    Konyhában » Sós apróságok

    párizsis levelesA leveles tésztát kiveszem a hűtőből, és néhány percig kint hagyom, mielőtt kitekerném. Ugyanis, ha nem olvad meg a tészta eléggé (bár nem fagyasztott, mégis föl kell melegednie kicsit), akkor könnyen eltörik. A tésztát kitekerem, és kb 6x12 centiméteres kis téglalapokra vágom. A téglalapokat az egyik átló mentén is darabolom, majd mindegyik kis háromszögre teszek egy-egy fél szelet sonkát. (Aki a párizsit jobban szereti, nyugodtan használhatja azt.)
  • Rákos falatok

    Konyhában » Sós apróságok

    rákosA hagymát apró kockákra vágom és kevés vajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadok egy gerezd fokhagymát, melyet fokhagymanyomóval préselek. Kiveszem a fagyasztóból a rákrudakat, kb 2 centis darabokra vágom, és ráteszem a hagymára. Hozzáadom a vékony csíkokra vágott paprikát, és addig párolom, amíg a rák vékony csíkokra nem esik szét. Ha nem lenne elég leve, akkor tejszínnel pótolhatjuk, nehogy megégjen. A tűzről levéve, ha kihűlt némi reszelt sajtot keverek hozzá, és pár csepp citromlével ízesítem.
  • Sajtos rombuszok

    Konyhában » Sós apróságok

    sajtosA tejszínt meglangyosítom kicsit, belekeverem a cukrot, és hozzá morzsolom az élesztőt. Körülbelül 5 percig hagyjuk meleg helyen felfutni. Addig a többi hozzávalót kimérem, és egy közepes keverőtálba teszem. Ha az élesztő felfutott, hozzáadom a lisztes keverékhez. Alaposan összedolgozom, a tésztát teljesen simára gyúrom a tésztát.

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media