Nagyon régen voltam már itt. Nem igazán van időm rá két gyerek mellett. Főzök-főzök, de fényképezni nincs időm, energiám, ráadásul a gépünk is vacakolt, nem lehetett használni. Ezért néha, amikor megjelenek itt :) lehet, hogy csak recept lesz, fénykép nem.

Ez a leves, ha jól elkészítjük, bízvást állítjuk, hogy felveszi a versenyt a húsból készülttel. Előfordult, hogy valaki nem hitte el, hogy nincs benne hús. Nagyon tápláló és egytálételként is bőséges és éppen ezért gazdaságos is.

Ha füstölt ízt kedveljük, turmixoljunk bele egy darab füstölt gabona kolbászt.

Azért jó, ha turmixoljuk, mert a gabonaszemek egészben vannak benne a kolbászban, s nem valami gusztusos, ha ezek a gabona magvak úszkálnak a levesünk tetején.

 

Hozzávalók: 4 személyre: 30 dkg bab, fej hagyma, 2db közepes nagyságú sárgarépa és petrezselyem, karalábé, 1db zöld paprika, 2db paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2db babérlevél, tengeri só, olaj. (Télen jó a lecsó is)


Elkészítés: A babot előző nap beáztatjuk, másnap a babérlevéllel oda tesszük hideg vízben főni. A hagymát és a paprikát apróra összevágjuk, annyi olajat öntünk rá, hogy meg tudjuk dinsztelni. Ezután a pirospaprikát beleszórjuk, kissé felsütjük, és a paradicsomot is beletesszük azzal is felfőzzük, egy pohár vizet beleöntünk, és a kockára vágott zöldségeket, fokhagymát, belerakjuk és sózzuk. (Ha a karalábé fás nagyobb darabokba rakjuk bele, hogy mikor megfőtt ki tudjuk szedni a levesből.) Főzés közben gyakran kavarjuk meg a zöldséget, hogy a hagyma s a paprika jól szétmálljon, az a jó, hogy mire meg fő a zöldség addigra jó sűrű zaftos legyen. Mikor megfőtt a bab bele öntjük a zöldség pörköltünket, és összefőzzük, sózzuk. Addig forraljuk, míg a bab egy kicsit szét nem mállik így sűrítve a levesünket és kellemes szint adva néki.